Účinnost éterických olejů při léčbě akné

Bashmaluh NV, Khusnutdinova LM

GOU VPO Orenburg státní lékařské akademie
Ústav buněčné a Intracelulární symbiózy,
Orenburg, Rusko
 

  Akné (acne vulgaris, akné) dnes zůstává jedním z nejčastějších dermatóz, postihující obličej a další oblastí těla. Patři mezi nejčastější onemocnění v dospívání - vyskytuje se u 35-95% dospívajících. To je způsobeno z následujících důvodů: hormonální změny během dospívání (vysoká mastnost pletí, ucpaní vylučovacích kanálu mazových žláz, rozmnožovaní patogenních a podmíněně patogenních mikroorganizmů), porušování hygieny stravovaní (nepravidelnost, nevyváženost, zkracovaní doby konzumace), samoléčba (hrubé mechanické čištění pór, infikovaní, což často vede ke vnějším defektům). Při léčbě akné se používají prostředky celkových účinků a lokální místní (externí) aplikace. Léčba zánětlivých kožních onemocnění probíhá pomocí antibiotika. Ale oni nejsou vždy účinné diky vznikající rezistenci na antibiotika, a také mají škodlivé nežádoucí účinky na tělo. Proto je nutné najít nejlepší způsob lokální aplikace, účinně potlačujících růst patogenu.
   V současné době v kosmetologii, větší pozornost je věnována problematice léčby akné s éterickými oleji (EO). Esenciální oleje jsou schopny normalizovat osmotický tlak buněk pokožky, zlepšují látkovou výměnu, optimalizuji produkci interferonu, má anti-pobuřující, léčební a imunomodulační účinky. Antiseptické a baktericidní činnost EO souvisejí s existencí konkrétních biologicky aktivních látek. Agresivita éterických olejů ve vztahu k mikrobům perfektně spojena v kombinaci s jejich téměř úplnou neškodnosti na organismus člověka. Antiseptický účinek EO  se nesnižuje v průběhu času, a mikro-organismy prakticky ne vytvoří rezistenci k nim. Činnost éterických olejů je způsobena zničením cytoplazmatické membrány buňky a pokles aktivity v oblasti aerobního dýchání, což vede ke snížení energie potřebné pro syntézu různých organických sloučenin. Éterické oleje nejsou mutagenní pro bakterie. Působení éterických olejů na mikroorganismy je doposud nedostatečně prozkoumáno.
   Cílem výzkumu bylo zhodnotit působení éterických olejů na růst stafylokoků. Použili jsme 140 klonů kmenů různých druhů stafylokoků: S. epidermidis, S. aureus, S. simulans, S. capitis, S. xylosus, S. cohnii, S. intermedius, izolovaných z kůže pacientů s biotopem vředy a abscesy. Účinek oleje cypřiše, jedle, ylang-ylang, eukalyptus, bazalka, tea tree, citron a jasmínu na rozvoj těchto kmenů.

Růst kultury studovaly pomocí disko-difúze, na standardních diskách filtračního papíru (d = 4,5 mm) napuštěno 2,5 ml éterického oleje. Hodnoceni uděleno  pomocí měření průměru zón inhibice růstu kolem disku po 24 hodinách inkubace při T = 37C.

Isme předpokládali, že pokud zóna zpomalení růstu mikroorganismu kolem disku s esenciálním olejem je menší než 6,5 mm - mikroorganismus je méně citlivý na tento olej, je-li zóna 6,5-9,0 mm - kmen má vysokou citlivost, více než 9, 0 mm - velmi citlivé.
   Studie odhalila, že esenciální oleje ve stejné koncentraci mají různý vliv na závažnosti škodlivých účinků na kmeny Staphylococcus aureus. Největší baktericidní účinek má olej ylang-ylang, za nim následuje v potlačení růstu olej z cypřiše a jasmínu, na třetím místě bazalka a tea tree olej, na čtvrtém místě výkonu - eukalyptový olej.  Nejnižší baktericidní účinek měli oleje jedle a citronu.
   Tak, nejvíce efektivní dopad proti růstu stafylokoků je olej z ylang-ylang. Je to  způsobeno velmi aktivním složením oleje. Olej ylang-ylang obsahuje asi 180 složek, mezi kterými  výrazný antimikrobiální účinek mají linalool, geranyl acetate, benzyl acetate, ρ-cresyl methyl ether. Podle literatury, ylang-ylang olej normalizuje produkci mazu, dezinfikuje, stimuluje krevní oběh v kapilárách a vyživuje kožní buňky. Proto doporučujeme pro potlačení růstu mikroorganismů v akné, použít olej ylang-ylang v masti, masky, nebo krémy.
   Široce používány v prevenci horních dýchacích cest a známý svůj baktericidním účinkem olej z jedle, eukalyptu, citronu, má zanedbatelný vliv na růst stafylokoků, co může být spojeno s větším obsahem těkavých látek, které působí na slizniční mikroflóry, ale méně anizotropní proti stafylokoků kůži.

překlad s ruštiny L.Sheremetyeva
použity zdroj
http://www.airspb.ru/reblek_09.shtml

© 2020 www.aromaline.cz | mapa webu | adm